2012. november 3., szombat

Adventi készülődés - Szárított narancskarika

Az idei év lesz az első, amikor szárított narancskarikákat készítek. Van róla elképzelésem, hogy miként is kellene, de jobbnak láttam utánanézni.
Igazából sok jó tanácsot találtam, viszont minden bejegyzésben volt egy de... kezdetű mondat.
Így a szerencsémben bízva próbálkozom.
Azt több helyen is kiemelték, hogy a molyok szeretik a szárított narancsot, így ha elkészültünk próbáljuk légmentesen záródó dobozba tenni. Vagy lakkozással időtállóbbá, és kevésbé étvágygerjesztővé tenni. Én inkább a lakkot választom.


forrás: google.hu

A szisztéma tehát annyi, hogy kenyérszeletelővel, vagy kézzel kb 5 mm vastagságúra felszeleteljük a narancsokat. Két konyhai törlőkendő közé téve kicsit megnyomkodjuk, hogy a lédússága csökkenjen. Majd sütőpapírral bélelt tálcára/tepsire tesszük a fűtőtestre. Naponta forgatva kb 1 hét alatt tökéletes szárazságot lehet elérni.
Sütőben bonyolultabbnak tűnik az elkészítése, így azzal most nem próbálkozom. Elektromos sütőt kb 60 fokra kell előmelegíteni, és a felkarikázott narancsot kb óránként forgatva nagyjából 4 óra alatt ki lehet szárítani. Ezt a sütő fogyasztása és a kétes végeredmény miatt sem preferálom. Marad a türelmes forgatás a radiátoron. Plusz az egy hétig érezhető extra narancsillat.
Ha elkészül, jöhet a további dekoráció. Ajtódíszre, pot pourriba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...