2012. december 17., hétfő

Adventi készülődés - Menü

Legalább egy hetet adjunk magunknak, hogy lélekben és alapanyagokkal is fel tudjunk készülni a karácsonyi vacsorákra.
Tervezzük meg, és kezdjük el beszerezni a hozzávalókat lejáratuk függvényében.
Nálunk egy - remélhetőleg minden igényt kielégítő - olyan menü kerül az asztalra, ami a klasszikusabb ételek, és a modern ízek kedvelőinek is tartogat meglepetést. 

A szisztéma, ami alapján összeállítottam:
zöldséges (tartalmas) leves
sültek (hal, csirke, sertés)
köretek (legyenek univerzálisak)
desszert (látványos, ám könnyű mint ízben, mint elkészítésben)
ital (alkoholos és mentes)     
 


Zöldségleves sajtgaluskával



Hozzávalók:
1-2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
½ zellergumó
250 g gomba
250 g zöldborsó
1 vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 cs petrezselyem
néhány szál zellerzöld
néhány szál tárkony
őrölt bors
1 ek olaj

Elkészítés:
A megtisztított, fölkarikázott répát és petrezselymet, a gombát, valamint a kockára vágott zellergumót az olajon állandó keverés mellett 3-4 percig pirítjuk. (a galuskához való krumplit is főzhetjük a levesben) Felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a megtiszított, egész hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a borsót, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a petrezselyem, tárkony- és zellerzöldet. A levet kipótoljuk annyi vízzel, hogy kb. kétszeresen lepje el a zöldségeket. Lassú tűzön az összes zöldséget ízlés szerint puhára főzzük.

Hozzávalók:
1 főtt krumpli
100 g reszelt sajt
100 g liszt
1 tojás
2-3 szál petrezselyem
¼ kk őrölt szerecsendió
¼ kk só

Elkészítés:
A főtt krumplit áttörjük. Hozzákeverjük a tojást, lisztet, reszelt sajtot, felaprított petrezselymet és szerecsendiót. Teáskanállal galuskákat szaggatunk. Amikor a leves már majdnem kész, beleszaggatjuk a galuskákat. Amikor a galuskák feljöttek a leves tetejére, tálalható.

Mustáros csirkemell



Hozzávalók:
400 g filézett csirkemell
½ dl mustár
½ dl méz
liszt
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, és lisztbe, majd a mézzel elkevert mustárba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Fűszeres sült oldalas



Hozzávalók:
1500 g oldalas
2 vöröshagyma
3 tk fokhagymagranulátum
őrölt bors
őrölt kömény
őrölt rozmaring
disznózsír

Elkészítés:
A húst két bordánként feldaraboljuk, sózzuk, és bedörzsöljük a fűszerekkel. Fazék aljába zsírt kanalazunk, beletesszük a húst, és a negyedbe vágott vöröshagymát.3-4 dl vizet öntünk rá, és csendesen forralva, fedő alatt puhára pároljuk a húst. Majd levesszük a fedőt és zsírjára sütjük, hogy szép piros legyen.


Citromos-sajtos hekk



Hozzávalók:
500 g hekktörzs
1 citrom
olívaolaj
őrölt feketebors
kb 100 g zsírszegény sajtszelet

Elkészítés:
Minden halszelethez előkészítünk egy akkora alufóliát, amibe könnyen bele tudjuk csavarni. Ráfektetjük a halszeleteket, pár csepp olivaolajat csepegtetünk rá. Sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a sajtszeletet és a vékonyra felkarikázott citromot. Becsomagjuk az alufóliába, és max. hőmérsékletre előmelegített sütőben megsütjük.
Tipp: teljesen zsiradék mentesen úgy készíthető el, hogy az olívaolajat elhagyjuk, betekerjük sütőpapírba, és utána az alufóliába


Tócsni



Hozzávalók:
4 db nagyobb burgonya (kb. 400 g)
1 csokor petrezselyemzöld
1 közepes fej vöröshagyma
2 db tojás
4-6 ek liszt
1 tk csípős pirosarany
1 tk só
2 kk őrölt bors
2 ek olaj (dinszteléshez)
3 dl olaj (sütéshez)

Elkészítés:
A nyers krumplit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével. A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Káposztasaláta



Hozzávalók:
1 fej káposzta
1 vöröshagyma
1 kk őrölt kömény
½ kk őrölt feketebors
1 kk só
5 ek cukor
5 ek 20 %-os ecet

Elkészítés:
A káposztát vágjuk fel, szórjuk meg a fűszerekkel. Hagyjuk egy órát pihenni. 2 ek olajat öntsünk rá. Kb 1 dl vízzel öntsük fel, és hűtsük le.

Színes paprikasaláta sajtkockákkal



Hozzávalók:
3 kaliforniai paprika
csípőspaprika ízlés szerint
1 cs. újhagyma
3 paradicsom
100 g füstölt sajt
1 ek mustár
1 ek ecet
3 ek olaj
1 tk fokhagyma granulátum
1 kk só
½ kk bors
½ kk cukor
petrezselyem

Elkészítés:
A feldarabolt zöldségeket kevés sóval megszórjuk, összerázzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot. Az öntethez a mustárt, az ecetet, az olajat és a fokhagymát összekeverjük. Majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a cukrot is. A kapott öntet így édes, de savanykás ízű is lesz. Ezt ráöntjük a zöldségekre, majd petrezselyemmel megszórjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára.

Karácsonyi narancsos keksz



Hozzávalók:
175 g margarin
250 g kristálycukor
5 cs vanilincukor
1 tojás
350 g finomliszt
25 g étcsokoládé (vagy kakaópor)/mandula aroma/narancs aroma
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és az egyik feléhez a citromhéjat, míg a másik feléhez az olvasztott csokoládét/aromát adjuk. Az ízesített tésztákat ismét két részre osztjuk, és kinyújtjuk kb fél cm vastagra, majd egymásra helyezzük. Óvatosan feltekerjük. (előfordulhat, hogy törik a tészta, ekkor igazítsuk ki a repedéseket) Szórjuk meg színes dekorcukorral. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük a rudakat, pihentetjük. Minél vékonyabb tallérokat szelünk belőle (ilyenkor nem törik, hiszen dermedt), és sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc alatt közepes hőfokra előmelegített sütőben megsütjük. (ne süssük tovább, mert kiszárad és megkeményedik a tészta)


Angyalszárny pezsgőkrémes muffin 



Hozzávalók muffinhoz:
4 tojás
2 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
125 g margarin
200 g liszt
1 csomag vaníliás pudingpor (főzés nélküli)
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A 4 tojást 2 evőkanál porcukorral habosra keverjük. A margarint felolvasztjuk, lassan hozzátesszük a pudingport, csomómentesre keverjük. A 20 dkg lisztben elkeverjük a sütőport és a vaníliás cukrot, majd mindent összeöntünk és összekeverünk. A masszához csokit, diót, mogyorót is tehetünk. Muffinformába kanalazzuk, és közepes hőfokon megsütjük.
 
Hozzávalók krémhez:
10 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
0,5 - 1 dl száraz pezsgő 
250 g margarin

Elkészítés:
A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét a tejszínnel. (Ha alkoholmentesen szeretnénk a krémet, a pezsgőt már itt beleforgathatjuk.) A tálat lehúzzuk a gőzről, kevergetve langyosra hűtjük, majd kis kézi habverő segítségével apránként hozzáadagoljuk a pezsgőt. Utána a puha margarinnal krémmé keverjük.A tálat a hűtőbe tesszük és addig hűtjük, míg a krém össze nem sűrűsödik, közben időnként megkeverjük.
A már sűrű krémmel egy kanál segítségével megtöltjük a levágott tetejű muffinokat, majd egy-egy angyalszárnnyal ünnepivé tesszük.

Karácsonyi ital



Hozzávalók:
1 l 100 %-os almalé
½ liter ananászlé
1 rúd fahéj
5 db szegfűszeg
½ tk szerecsendió
1 narancs leve
1 citrom
1 tk cukor

Elkészítés:
A hozzávalókat egy nagy fazékban a tűzhelyen összeforraljuk. Lehűtve és melegen is kínálhatjuk.


Réteges kávé



Hozzávalók:
2 ek krémlikőr/sűrített tej
1 cs 2 in 1 kávépor (kevesebb vízzel forralva)
őrölt fahéj
tejszínhab

Elkészítés:
A krémlikőrt a pohár aljára kanalazzuk. A forró kávét óvatosan ráöntjük, hogy ne keveredjen össze a két réteg. Tejszínhabot nyomunk a tetejére, és fahéjjal megszórjuk. Alkoholmentes változatban sűrített tejjel érjük el a réteges hatást.
képek forrása: google.hu

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tartalmas menü, a mustáros csirkemell és a pezsgős muffin nekem is tetszik. A tócsni (felénk lepcsánkának hívják) egy egyszerű étel, de miért is ne lehetne a karácsonyi asztalra is feltenni. Elvégre megérdemli, mivel az ország minden részén ismerik, hol tócsni, hol siligó, hol lapcsánka, de mindenhol szeretik :)
    Köszi a tippeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a menü. :) Próbáltam úgy válogatni, hogy ne kelljen napokat a konyhában se tölteni, de változatos is legyen.
      A tócsnira már nem is emlékszem pontosan, hogy mikor vált az ünnepi menü elmaradhatatlan része. A leguniverzálisabb, és legjobban variálható étel. Az idén megpróbálom sütikiszúró formákban sütni. Egy étteremben láttam mostanában. Úgy még látványos is lesz talán. Ha érdekel, szívesen beszámolok a tapasztalatokról. :)

      Törlés

LW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...