2012. január 26., csütörtök

Fejben dől el 1.

Nagy elhatározásra jutottam. Bár nem a legjobb módszer egy egészségügyi probléma miatt fogyókúrába fogni, és nem életmódváltásba, de nagyon indokoltnak érzem egyéb tényezők miatt, hogy elkezdjek egy nagybetűs FOGYÓKÚRÁT.


 
forrás: google.hu

Tematikáját tekintve első körben rövidebb távokban struktúrálok. Egy hét az belátható idő, és van miért küzdeni! Nálam ez igen fontos tényező! Mert ha abba gondolok bele, hogy innéttől az egész életemet kell átalakítanom, az túlságosan megrémiszt, és elkedvetlenít.
Így tehát azt tűztem ki célnak magam elé, hogy heti átgondolásban, apránként módosítom az étrendem, a mozgáshoz való hozzáállásom, és a stressztűrő képességemet.
Elsőre azt gondoltam ki, hogy a szénhidrát-fehérje egyensúlyomat próbálom a fehérjék irányába eltolni. A bretegségem miatt ajánlott (bár nem életbevágó!) a szénhidrát bevitelt korlátozni. Kivitelezni viszont már nehezebb egy mellékhatás miatt.
Valamint, ha ez menni fog, akkor az ugrálókötelezős mocorgást próbálom napivá tenni (eddig kb minden másnap sikerült csak).
A stressz tűrése az már egy nehezebb feladat. Elég stresszes, ám szerethető munkahelyen dolgozom. A munkaerőpiaci helyzetből adódik a stressz, és nem konkrétan a munkahelyemből, tehát max úgy tudnám kikerülni, ha más munkahelyet keresnék, egy más piaci szegmensben. Így viszont inkább egy védekező mechanizmust próbálok kialakítani. Egy pszichológusok által alkalmazott – bár én nem vagyok szakmabeli, de egy pszichológus ajánlotta ezt az amúgy igen egyszerű módszert – fogok bevezetni a mindennapjaimba. A módszer lényege, hogy a stresszt okozó helyzetet kell több szemszögből megvizsgálni: mi az a tényező, ami a félelmet okozza, mennyire érzem ezt rémisztőnek, ha külső szemlélő lennék a szituációban akkor is fennáll-e a tényező, és ezek fényében mennyire valós a helyzet? A fősulin vizsgára való készülésnél nagyon jó volt ez az objektivitást elősegítő kis gyakorlat. Úgy látom itt az ideje újra előkapni.
Ha ezt a három dolgot a következő héten be tudom tartani, akkor máris sikerélményem lesz.
Az eredményekről, tapasztalatokról jövő csütörtökön beszámolok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...