2012. február 12., vasárnap

Farsangi fánk szerintem

Bár étel recepteket még nem nagyon posztoltam, de ha február van, akkor farsang. A főzésben is próbálok tudatos, ám finom dolgokat készíteni. Azokat a recepteket általában elkerülöm, ami úgy kezdődik, hogy bő olajban kisütjük. A fánk eddigi tanulmányaim szerint ilyen módon készül. Az ízét szeretem, de az elkészítéshez felhasznált nagy mennyiségű olajtól futkos a hideg a hátamon, így nagyon megörültem, amikor a kezembe nyomta egy kolléganőm az alábbi receptet.



Töltött fánk sütőben sütve

Fánk hozzávalók:
2 dl tej
20 g élesztő
1 ek porcukor
300 g rétesliszt
1 tojássárga
csipet só
30 g vaj

Töltelék hozzávalók:
250 g túró
100 g mazsola
1 ek porcukor
1 cs vanilincukor
2 tojássárga

Elkészítés:
1 dl langyos tejbe keverjük bele a szétmorzsolt élesztőt, és a porcukrot. Langyos helyen futtassuk fel. A lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, a vajat keverjük össze. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára dagasztjuk. Ha ezzel megvagyunk, lisztezett deszkán ujjnyi vékonyságúra nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. További 10 percet hagyjuk állni, hogy dagadhasson még. (Tölteléknek tehetünk bele gyümölcsízt, vagy az alábbi túrós tölteléket.)
Amíg dagad a kiszaggatott tészta, elkészítjük a túrós tölteléket. Az áttört túrót keverjük össze a tojásokkal, a mazsolával, a porcukorral és a vanilincukorral. Fele mennyiségnyi kiszaggatott tésztára tegyünk tölteléket, majd fordítsunk rá egy töltetlent. A széleit kicsit nyomkodjuk össze. Tegyük a fánkokat kivajazott tepsire, egymástól legalább 2 cm távolságra, előmelegített forró sütőben kb 10 percig süssük erős lángon. Ha elnyerte a formáját, még kis hőfokon süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...